Winkeltje spelen op Vinted

Tweedehands kleren kopen is niet vies of armoedig, maar duurzaam en spannend. Vinted is het grootste online platform voor ‘preloved’ kleding. Hoe ingewikkeld is het om daarop te kopen en verkopen? Journalist Diana de Veld legt het uit.

Tekst: Diana de Veld

‘Het mooiste van tweedehands winkelen is dat je soms een pareltje vindt dat per ongeluk veel te laag geprijsd is. Daar word ik echt blij van’, zegt een kennis. ‘Ik krijg vooral een warm gevoel omdat ik kledingstukken red van de ondergang’, zeg ik. Ons gesprek raakt aan de twee meest gehoorde argumenten voor tweedehands shoppen: geld besparen én duurzaamheid. Want als mensen meer tweedehands spullen kopen, hoeven er minder nieuwe dingen te worden gemaakt. En dat scheelt milieuschade door de productie ervan en door het vervoer naar Nederland.

De miskopen neem ik voor lief

Daarnaast kan tweedehands shoppen ook gewoon heel erg leuk zijn. Vooral Vinted, het online platform voor tweedehands kleding en steeds meer andere spullen, is verslavend. Mijn mobiel raakt soms oververhit van al dat zoeken en de batterij loopt erop leeg (iets minder milieuvriendelijk). Sinds een paar jaar koop ik vrijwel al mijn kleding en schoeisel tweedehands – ondergoed en sokken daargelaten. Een groot deel haal ik van Vinted. Alles wat je maar kunt bedenken, is daar te vinden. Zelfs dat toffe spijkerpak dat Daphne Deckers droeg op de foto bij haar column (maar dan in een grotere maat natuurlijk). Af en toe past iets niet en dan moet je het weer zien te verkopen – ruilen is in principe niet mogelijk. Maar die paar miskopen neem ik voor lief, zeker voor zo weinig geld. Overigens hoef je niet bang te zijn dat de verkoper jouw geld opstrijkt en vervolgens niks verstuurt: zowel de betaling als de verzending lopen via Vinted en de verkoper krijgt pas betaald als jij het pakket in handen hebt.

Vraag en aanbod

Zelf verkopen is best een gedoe: alles op de foto zetten, beschrijvingen typen, alle vakjes invullen… Maar de verzending werkt wel heel eenvoudig. De koper betaalt; als verkoper hoef je alleen het verzendlabel te printen en het pakketje naar de pakketjesboer te brengen. Bij verzender Homerr hoef je niet eens te printen, dan is de QR-code op je mobiel voldoende. Het geld dat je verdient kun je op je Vinted-account laten bijschrijven óf laten uitbetalen op je bankrekening. Ik kies altijd voor dat eerste, want het gaat toch wel weer op. Ook omdat ik standaard meer koop dan verkoop – sommige dingen blijven namelijk eindeloos te koop staan.
En dat is wel meteen een manco van Vinted: het aanbod overtreft de vraag. Niet een klein beetje, maar enorm. Een gevolg van fast fashion. Mensen kopen, kopen en kopen maar, en kunnen het daarna aan de straatstenen niet meer kwijt. Trap dus niet in de valkuil van volop nieuwe troep aanschaffen “want ik kan het toch weer verkopen”. Mijn ervaring is dat je daar alleen bij merkkleding vrij zeker van kunt zijn. Oh ja, en kinderkleding doet het ook best goed – zelfs van de HEMA.

Tweedehands duurzaam én hip

Of je er nou zit voor het geld of vanwege duurzaamheid: in beide gevallen is het dus aan te raden om vooral ook zelf te kopen op Vinted. Wees gerust: aan tweedehands kleding kleeft allang niet meer het stigma van ouderwets en armoedig. Veel jongeren vinden het zelfs cool om in tweedehands kleding rond te lopen. Het liefst vintage uit de jaren tachtig, negentig en nul. Van die grauwe overhemden met fantasieprints op slecht zittende spijkerbroeken. Als veertiger associeer ik die kleding met nerds uit de jaren negentig, maar nu is het blijkbaar hip en vaak behoorlijk prijzig. Ben je bang voor miskopen? Zoek dan alleen tot een bepaalde prijs. Zelfs voor 1 euro (de minimale verkoopprijs op het platform) kun je al veel leuke dingen vinden.

Zo (ver)koop je op Vinted

1 > Breng je product mooi in beeld

Maak goede, duidelijke foto’s bij daglicht. Klinkt als een inkoppertje, maar het zal je verbazen hoeveel onscherpe, donkere foto’s mensen plaatsen. Aan-foto’s zijn een plus, mits je het kledingstuk goed past. Alternatief is een (halve) paspop, een kledinghangertje of desnoods neerleggen op een nette achtergrond. Maak ook foto’s van labeltjes met maat, materiaal etc. Ruim er een middag voor in en zet alles in één keer op Vinted, dat gaat uiteindelijk het snelst.

2 > Wees eerlijk

Zit er ergens een gaatje, een vlek of ander mankement? Maak er een foto van en vermeld het duidelijk in de omschrijving. Zo voorkom je gedoe achteraf.

3 > Vraag niet te veel

Een goede richtlijn is om minimaal 30% minder te vragen dan wat je in de winkel betaalt, zelfs als jouw product in perfecte staat is. Ga maar na: zelf koop je ook niet voor €20 een tweedehands trui die je niet kan passen of ruilen als je diezelfde trui voor €25 nieuw kan krijgen.

4 > Verleid de koper

Zet je bundelkorting aan: mensen krijgen een door jou te bepalen percentage korting als ze verschillende items van jou kopen. Zelf kijk ik standaard wat iemand verder nog te koop heeft staan en de bundelkorting geeft soms de doorslag. Verder kun je Vinted ook betalen om je kledingkast ‘in de etalage’ te zetten, jouw items komen dan vaker in beeld. Ik heb hier geen ervaring mee maar het schijnt vooral bij merkkleding goed te werken.

5 > Kies de beste vervoerder

Als verkoper kun je aanvinken via welke verzendservice mensen pakketjes bij je kunnen bestellen – bijvoorbeeld DPD, Mondial Relay, Homerr of DHL. Check via Vinted wat er bij jou in de buurt zit. Als koper kies je uiteindelijk de verzendservice op basis van prijs en levertijd. Homerr is de meest duurzame én goedkoopste, maar eerlijk is eerlijk: die levert ook wel de meeste problemen. Denk aan vertraging en incidenteel zelfs zoekgeraakte pakketjes. Mocht je pakketje verdwijnen, dan compenseert Vinted zowel de verkoper als de koper. Wat dat betreft dus geen zorgen, maar irritant is het wel.

6 > Check de verkoper

Lees de beoordelingen van anderen – als iemand gemiddeld 2 sterren scoort, bedenk je dan twee keer. Koop je een merkartikel? Als de prijs te mooi is om waar te zijn – denk: een Louis Vuitton-tas voor 30 euro – dan is het hoogstwaarschijnlijk nep.

7 > Kijk naar de staat

Als je wilt kun je op Vinted ook spiksplinternieuwe producten kopen (‘Nieuw met prijskaartje’ of ‘Nieuw zonder prijskaartje’). Dat zijn misschien ongebruikte impulsaankopen, zoals een chocoladefontein of ultrahoge pumps. Maar sommige mensen verkopen zóveel nieuwe producten dat ze vermoedelijk als tussenhandelaar werken. Zelf vind ik overigens de categorieën ‘Heel goed’ en ‘Goed’ al eh… goed genoeg. Ik denk dan: als ik iets nieuws koop, dan voelt dat na twee keer wassen evenmin als nieuw. De categorie ‘Veelgebruikt’ lijkt me vooral handig als je kleding zoekt voor een modderrace.

8 > Koop lokaal

Voor een kortere verzendtijd en minder CO2-uitstoot koop je iets uit Nederland of België. Helaas kun je niet op land of afstand selecteren. Je kunt bijvoorbeeld ‘Rotterdam’ typen bij je zoekopdracht, dan verschijnen alleen zoekresultaten van verkopers die deze woonplaats hebben ingevuld. Maar niet iedereen vult dat in en het is ook wel erg beperkt. Andere tip: zoek op typisch Nederlandse woorden als “zomerjurkje” en “bloemetjes”, dan verschijnen alleen Nederlandstalige zoekresultaten. Tenzij het toevallig ook een categorienaam is, bijvoorbeeld ‘winterjas’ – dat vertaalt Vinted namelijk gewoon.

9 > Wees klantvriendelijk

Wie aardig, eerlijk en snel reageert en verstuurt, krijgt vaker een positieve beoordeling. Sommige mensen stoppen lieve kaartjes, chocolaatjes of kleine cadeautjes bij hun verzending. Zelf stop ik er af en toe extra kledingstukken bij in dezelfde maat. Daarna wel even van Vinted verwijderen natuurlijk.

10 > Probeer eens iets anders

Vinted is niet de enige plek om tweedehands kleding te kopen. Online kun je onder meer terecht bij Marktplaats en Facebook Marketplace. Denk ook eens aan kringloopwinkels, ReShare-shops of Swapshop. Je koopt dan gegarandeerd lokaal én je kunt passen. Ook leuk: organiseer een kledingruilparty met lekkere hapjes en drankjes erbij. Of start een kledingruiltas. Zoek op “ketting kledingruil” voor tips.


Jesse Mourik (25) is expeditiemedewerker bij een technische groothandel. Sinds twee maanden is hij actief op Vinted. ‘Ik wilde mijn kledingkast opruimen en had wel eens gehoord van Vinted. Ik dacht: waarom niet verkopen?’ Sindsdien heeft hij al regelmatig dingen verkocht én ook gekocht. ‘Broeken, overhemden, T-shirts, een colbertje… Het bevalt mij goed, je verdient er nog wat aan en er staan vaak heel goede dingen te koop voor een schappelijke prijs. En het duurzame spreekt me ook aan.’ Tot op heden heeft Jesse niet meegemaakt dat pakketjes kwijtraakten of dat kleren na aankoop toch tegenvielen. ‘Het enige nadeel is voor mij dat ik soms ver moet fietsen om mijn pakketje te versturen, als de koper voor Homerr of Mondial Relay heeft gekozen.’
Zijn kledingstijl omschrijft Jesse als ‘van alles wat’. ‘Qua merken hou ik bijvoorbeeld van Levi’s, Dickies of Marlboro classics. Die vind ik zeker op Vinted.’ Selecteert hij nog op hoe nieuw iets is? ‘Nee, maar ik kijk wel goed naar de omschrijving, zeker als de foto’s niet zo duidelijk zijn. Ik ga er vanuit dat alles sowieso gebruikt is, hoewel je ook dingen met prijskaartje kan kopen. Maar dat lijkt me niet waar Vinted voor bedoeld is.’
Op het kledingplatform zijn – zeker in Nederland – veel meer vrouwen te vinden dan mannen. ‘Ik verkoop dan ook vaak aan vrouwen, zij kopen mijn kleding waarschijnlijk voor hun partner’, zegt Jesse. ‘Onder mijn mannelijke vrienden en collega’s zie ik het gebruik van Vinted nog niet terug. Ik heb ze wel verteld dat ze hun kleding beter op Vinted kunnen zetten dan weg te gooien, dan houden ze er ook nog wat aan over. Maar daar hebben ze geen zin in. Ze willen ook niet in tweedehands kleding lopen. Ik heb daar zelf geen probleem mee. Ik was de kleren gewoon eerst, dat doe ik met nieuwe kleding trouwens ook.’


Laila Reitsma (15) draagt bijna alleen tweedehandskleding. ‘Niet per se voor het geld’, zegt ze. ‘Bij Pull & Bear kun je ook een broek kopen voor vijf euro. Maar tweedehands is beter voor het milieu en je voorkomt er bijvoorbeeld kinderarbeid mee.’ Laila houdt vooral van echte vintage kleding. Die koopt ze meestal in tweedehandswinkels. ‘Dan kun je ook passen. Maar sommige dingen, zoals een gewone high-waist jeans of een crop-top die nu in de mode zijn, vind je daar niet. Dus die shop ik op Vinted.’ Het aanbod is er enorm, zegt ze. ‘Meestal vind je 500+ resultaten. Ik filter daarom zoveel mogelijk – op maat, kleur, prijs, enzovoorts. Anders is het niet te doen. Nog een tip: doe het op je computer! Op je telefoon moet je vaak weer helemaal opnieuw beginnen met scrollen.’
Besteedt ze er veel tijd aan? ‘Soms zit ik wekenlang niet op Vinted en dan weer drie uur per avond. Mijn zusje kijkt altijd heel even en dan koopt ze wat, maar ik zoek precies dat wat ik in mijn hoofd heb. Soms scroll ik wel honderd pagina’s door. Je kunt op Vinted niet ruilen en je moet ook verzendkosten betalen, dus ik wil zeker weten dat het goed is. En dat lukt dan ook!’ Dus nooit een miskoop? ‘Eén keer bleek een trui met glitters te zijn, echt heel lelijk. Had ik niet goed gezien.’
Sinds kort verkoopt ze zelf ook kleding. Leuk om te doen? ‘Eerlijk gezegd niet. Het geld wel, maar niet pakketjes versturen en mensen die van alles willen weten. Moet je weer gaan meten, en vaak kopen ze het dan niet eens. Maar goed, ik doe het zelf ook.’ Ze probeert haar vrienden ook op Vinted te krijgen. ‘Ik vertel ze hoe chill het is en help ze zelfs met zoeken. En ik leg uit waarom het belangrijk is voor de wereld.’ Krijgt ze nooit het commentaar dat tweedehandskleding vies is? ‘Joh, mijn vrienden zijn pubers. Die vinden niks vies.’


Gerda de Veld-van Rosmalen (71) koopt en verkoopt kleding via Vinted. ‘Ik ben ermee begonnen omdat mijn dochter en kleindochter erop zitten en mij vertelden dat het duurzamer is. Voor mij is het ook een sport om leuke dingen te vinden. Als ik bijvoorbeeld een trui koop dan zoek ik naar het merk Gerry Weber, dat is altijd goede kleding. Voor mijn man koop ik soms kleding voor in de tuin, bijvoorbeeld een trui met V-hals van Human, het merk van de ANWB. Meestal vul ik in dat het nieuw moet zijn of zo goed als nieuw. Het laatste wat ik zelf verkocht was een tasje voor € 2,50. Niet veel, maar hopelijk heb ik er toch iemand blij mee gemaakt. Mijn man rijdt regelmatig met zijn elektrische fiets heen en weer om pakketjes op te halen of te brengen.
Ik tref ook wel eens mensen uit het buitenland, uit België of Frankrijk vooral. ‘Merci’ begrijp ik nog wel, maar anders kun je het gewoon met Vinted vertalen. Een keer kocht een vrouw iets bij me die het niet breed had en met haar gezondheid tobde. Ik had met haar te doen en heb spontaan een briefje van 5 euro in het pakketje gestopt. Ik weet natuurlijk niet of het waar is wat ze vertelde, maar ik geloofde haar wel en ik kan het best missen. Ze was er heel blij mee. Vervelende dingen heb ik nog niet meegemaakt. Ik vind het jammer als de verzendkosten hoger zijn dan de prijs, maar dat weerhoudt me er niet van. Ik ben het geld wel kwijt, maar ik heb het niet weggegooid. Sowieso heb je vanzelf een spaarpotje als je een paar dingen verkocht hebt. Dan kun je weer wat terugkopen zonder dat het je wat kost.’

Verschenen in Radar+, oktober 2022