Hoeveel moet een mens drinken?

Afgelopen winter werd mijn oom van 85 opgenomen in het ziekenhuis. Hij had griep, maar vooral ook een te laag natriumgehalte in zijn bloed. Dat gehalte is gekoppeld aan je zoutinname (de scheikundige naam voor zout is natriumchloride). Als oude mensen erg weinig eten – zoals mijn oom deed, omdat hij ziek was – dan krijgen ze weinig zout binnen. Als ze intussen wél heel veel vocht blijven drinken, tegen heug en meug omdat het moet, dan plassen ze veel zout uit en kan het natriumgehalte in hun bloed te laag worden. In zo’n geval krijg je last van duizeligheid, je loopt meer risico om te vallen, je kunt er verward en zelfs depressief van worden. Best heftig dus. En dat meestal door goede bedoelingen. Want: genoeg drinken hoor! Anders droog je uit!

Mijn oom moest aan een infuus met een zoutoplossing en knapte uiteindelijk gelukkig weer op. Het was trouwens niet de eerste keer dat ik zo’n soort verhaal hoorde. Ook de schoonmoeder-op-leeftijd van een oud-collega, die bewust extreem zoutarm at maar wel veel vocht dronk, belandde in het ziekenhuis met te weinig natrium in het bloed, oftewel hyponatriëmie. Sterker nog: van alle 65-plussers die op de Spoedeisende Hulp belanden, heeft maar liefst 1 op de 3 problemen met de vochthuishouding, vertelde nefroloog prof. dr. Liffert Vogt me. En meestal gaat het dan om hyponatriëmie. Dus níet om een tekort aan vocht.

Ik vroeg Liffert voor Radar+ hoeveel vocht een mens elke dag dan wel moet drinken. Het Voedingscentrum zegt: anderhalf tot twee liter, maar volgens Liffert is dat nergens op gebaseerd. Een halve liter vocht – water, koffie, thee, sap, etc. – naast je eten is in principe genoeg, zo rekende hij voor. En verder moet je gewoon drinken als je dorst hebt. Bij gezonde mensen werkt dat prima. Je voelt dorst zodra het nodig is. Alleen bij heel jonge kinderen moet je actief zorgen dat ze genoeg drinken, en ook bij mensen die vanwege ouderdom of hersenproblemen een verstoorde dorstprikkel hebben. Maar voor het gros van de mensen geldt dus: het regelt zichzelf wel. Weer een zorg minder!

Weten hoe het nou precies zit? Lees hier mijn artikel.