Helaas, ik ben geen professionele webdesigner

Aangezien ik sinds 1 oktober volledig als ZZP’er aan de slag ben, moest ik mijn website dringend herzien. Na de cursus Professioneel webdesign die ik zeven jaar terug volgde, en die mij en mijn medecursisten helaas niet wist om te toveren tot professionele webdesigners, was er weinig tot niets meer aan mijn site veranderd. Alleen de geboorte van mijn dochter Tessel voegde ik nog toe, in maart 2009. Om te voorkomen dat ik voor eeuwig als redacteur bij het LUMC bekend blijf staan, ging ik vorige week aan de slag.

Nu is inmiddels ook mijn halfslachtige webdesignkennis al behoorlijk weggezakt. Er staat niet eens meer een ftp-programmaatje geïnstalleerd op mijn laptop, om over Dreamweaver en wat dies meer zij maar te zwijgen. Daarom besloot ik me te wenden tot WordPress: gratis, gebruiksvriendelijk en zó immens populair dat het wel fantastisch moet zijn. Social proof tenslotte.

Het was al een hele klus om in te loggen op mijn site. Waar werd die ook alweer gehost? Argeweb? Mijndomein.nl? Of toch Dotster.com? Ik bleek in de loop der jaren heel wat obscure domeinnamen verzameld te hebben. Pogingen tot inloggen gevolgd door verzoeken om toesturen van een wachtwoord leidden niet tot het gewenste resultaat. Uiteindelijk vond ik het antwoord via who.is: mijn site hangt bij Hosting2Go. Goed, ik kon er in. De volgende stap was het introduceren van WordPress, wat met de Hosting2Go-handleidingen in de vorm van video’s best goed lukte. Gloriemomentje!

Ook de eerste opzet bleek vrij snel gepiept. Template kiezen, fotootje erbij, tekstjes typen: allemaal prima. Maar de finetuning… Hoe krijg ik die verdomde witregel boven dat tussenkopje? Waarom werkt mijn contactformulier (plugin geïnstalleerd!) niet? Hoe krijg ik van die leuke, uitrolbare berichten bij mijn portfolio? De frustratiemomenten werden al snel talrijker dan de gloriemomenten. En frustratie, daar zit ik natuurlijk niet op te wachten. Vooruit, op nederlagen ook niet, maar toch heb ik me zojuist maar gewend tot een bevriende professionele webdesigner, voor wat tips en trucs. Voor nu blijf ik op mijn eigen site dus nog maar even bekend staan als redacteur bij het LUMC…