Een jaar in cijfers

Nu het 31 december is en mijn eerste volledige jaar als zelfstandige erop zit, leek het me leuk om eens te gaan tellen. Wat heb ik nu eigenlijk gedaan dit jaar? Ik was zelf wel benieuwd.

Nou, daar komt ie – met enig voorbehoud wegens mijn soms helaas gebrekkige administratie. Het zal in werkelijkheid eerder iets meer zijn dan iets minder.
In 2016 schreef ik 55 artikelen, 25 pers/nieuwsberichten, 24 antwoorden op lezersvragen, 4 teksten voor animaties en 3 sinterklaasgedichten in opdracht (wegens drukte deed ik niet aan acquisitie). Ik verbouwde/redigeerde in opdracht 8 lange teksten en 1 oratie, coördineerde en eindredigeerde 2 nummers van het tijdschrift Transparant en een kwart nummer van Hemato-oncologie (dat is niet af, verschijnt pas in februari). Turven in mijn Google-agenda leerde me dat ik in totaal 116 mensen interviewde, live of telefonisch, wat ik zelf best een indrukwekkend aantal vond voor een parttimer. Sommige mensen interviewde ik gezamenlijk, een enkeling sprak ik 2 keer (ze zijn dan dubbel meegeteld – het aantal unieke personen ligt rond de 110, schat ik). Sommige interviews duurden maar 10 minuten, met anderen zat ik wel 1,5 uur te praten. De jongste interviewkandidaat die ik sprak was 25, de oudste een 104-jarige non. Ik heb wel het idee dat ik mijn kennis wat verbreed heb dankzij al die mensen die ik sprak, al zal natuurlijk lang niet alles blijven hangen in mijn verre van feilloze geheugen. Veel dank in ieder geval aan alle mensen die me te woord wilden staan, mijn opdrachtgevers die me hun opdrachten toevertrouwden, mijn collega’s die me gezelligheid boden én met wie ik deels samenwerkte, en de journalisten en fotografen die ik zelf als eindredacteur inschakelde.

Zo, en nu ben ik uitgeteld. Vanavond nog even achteruit tellen, van 10 naar 0, en dan beginnen we met frisse moed aan een nieuw jaar. Alle (? eh… 3?) lezers van mijn blog wens ik alvast een stralend mooi 2017 toe!

13 thoughts on “Een jaar in cijfers

 1. Diana,

  Je hebt een vol jaar gehad en alles bij elkaar een goede prestatie geleverd.
  Soms moet je “nee” zeggen, want dan heb je teveel werk. Dit is iets wat je moeilijk vind: maar het gaat je steeds beter af!
  Mam wenst jou weer een goed jaar toe!
  En zeker met je gezin wat op de eerste plaats staat bij jou!
  Veel geluk en gezondheid voor 2017 gewenst!
  Liefs❤Van jou mam💋

  1. Bedankt Sonja! Jij ook bedankt voor de opdrachten dit jaar, er zitten best wat pers- en nieuwsberichten voor jou tussen…

 2. Dat is een geweldig jaar Diana.. trots op je! Een heel goed en gezond 2017 toegewenst met veel liefde en vriendschap!

  mlg
  Thijs

 3. Lieve Diana,
  Mooi dat je zelf ook tevreden bent met de resultaten die je bereikt hebt na 1 jaar ZZP er.
  Respect heb ik voor de dingen die je gedaan hebt.
  Ga zo door je hebt al aangetoond dat je het kan en je niet laat afschrikken als mensen negatief reageren.
  Je hebt het goede pad gekomen om naar je zelf te luisteren.
  Succes in 2017!!!!

  1. @Thijs Dank je! Ik ben altijd heel blij met jouw steun en feedback. Ik hoop dat het jou dit jaar qua werk en privé voor de wind zal gaan, samen met Maaike!

   Haha Trees, ik begrijp wat je bedoelt met die negatieve reacties… was er gelukkig maar eentje! 😉

   @Josefini Ja, jij kent het fenomeen natuurlijk als ZZP’er… Op zich ben ik natuurlijk wel heel blij dat ik me niet hoef te vervelen. Lijkt me niks. Jij ook een heel voortvarend en gelukkig 2017 gewenst!

 4. Dat is een indrukwekkend aantal cijfers. Heel goed dat je dat eens op een rijtje hebt gezet. En nee zeggen is voor elke ZZP-er best moeilijk, want je wil je eigen toekomst niet in de wielen rijden, maar soms moet je het toch doen. Gewoon omdat je jezelf niet in tweeën kunt delen. Ik denk dat je wel iets meer dan 3 bloglezers hebt 😉 Een goed 2017, zowel privé als zakelijk!

 5. Leuk zo’n kwantitatief jaaroverzicht, maakt me ook nieuwsgierig naar het meer kwalitatieve verloop: wat was het leukste interview, het lastigste artikel, etc. Maar dat weet je waarschijnlijk niet zo 1-2-3 😉

  1. @Raymon: haha, goed punt! Ga ik volgend jaar eens bijhouden, moet ik eerst wat scorelijstjes in Excel fabriceren… Het lastigste artikel van 2016 weet ik wel: Fukushima.

Comments are closed.