Trekdrop

17898_Haribo Trekdrop 18x28stSinds ruim een jaar verzorg ik de antwoorden op medisch getinte vragen van lezers in de vragenrubriek KIJK Antwoordt van het magazine KIJK. Andere journalisten ‘doen’ de natuurkundige, technische en biologische vragen die binnenkomen. Het is een leuke klus om te doen, vooral omdat het vaak aparte vragen zijn. Die sturen me op reis naar plekken waar ik voor andere opdrachten niet zo snel komt. Meestal ben ik niet zelf de expert  (was het maar waar! Ik zou een levende encyclopedie zijn). Ik zoek daarom online naar informatie en/of de juiste deskundigen die de vraag kunnen beantwoorden. Zo ook bij een vraag over trekdrop. Waarom wordt mijn poep zwart als ik trekdrop heb gegeten, vraagt iemand zich af. En waarom gebeurt dat niet bij andere soorten drop?

Het eerste wat ik dan natuurlijk doe, is googelen. Al snel vond ik een medisch forum waarop druk gediscussieerd werd over zwarte ontlasting, en waarop vooral heel veel bezoekers opgelucht reageerden omdat hun zwarte poep blijkbaar aan trekdrop te danken was en niet aan een of andere enge ziekte. Specifiek bleek het te gaan om een kleurstof in trekdrop: E153, op de verpakking vermeld als carbo vegetalis medicinalis. In veel andere soorten drop worden andere kleurstoffen gebruikt, vandaar dat je poep daar niet zwart van kleurt.

Antwoord klaar? Nee, eerst nog even verder zoeken. Wat is dat voor stofje, dat E153? Het blijkt onder verschillende namen bekend te staan: actieve kool, plantaardige kool, carbon black, houtskool, Norit. Het is de as die overblijft als je plantaardige producten verbrandt. En ja, dat is dus heel zwart – je kunt er trouwens ook leuke tekeningen mee maken. Voor de zekerheid benaderde ik het Voedingscentrum. Klopte het dat E153 de zwarte kleur veroorzaakt, en is het niet schadelijk voor de gezondheid? Het antwoord kwam al een dag later: ja, het klopte, en het was veilig. Anders gaf de Europese autoriteit voor voedselveiligheid er tenslotte geen E-nummer aan.

Inmiddels had ik ontdekt dat het zwarte goedje in de Verenigde Staten niet is toegestaan. Hoe dat zo? Het Voedingscentrum wist het niet. Vraag maar aan de FDA, was hun antwoord. Zo gezegd, zo gedaan. In mijn beste houtskoolengels mailde ik mijn vraag. Een dag later kwam het antwoord.

The Food and Drug Administration’s (FDA) Food and Cosmetic Information Center (FCIC)/Technical Assistance Network (TAN) has prepared a response for case number 00060073.
Response: E153 is a color additive that is not approved for use in the U.S. A list of approved color additives can be found in the Color Additive Status List on the FDA website.

Daar had ik bar weinig aan. Het was niet meer dan een herhaling van mijn vraag. En welke kleurstoffen er dan wél waren toegestaan, liet me vrij koud. Voor meer informatie kon ik mailen naar de Colors Certification Branch, stond er nog bij. Die branch reageerde wat trager op mijn mail. Na een dag of vier stuurde ik er nog maar eens een mailtje achteraan: of ik wel bij de juiste club was beland. Dat was ik, schreven ze:

You sent the question to the correct mailbox. We prepared a response but it has to go through our media affairs office. 

Vlak daarna ontving ik inderdaad mail van de media affairs office. Wat voor soort verhaal schreef ik eigenlijk, en voor welke opdrachtgever? Braaf voorzag ik ze van antwoord. Er kwam nog een vraag: wanneer was mijn deadline? Inmiddels was ik reuze nieuwsgierig geworden naar het antwoord dat blijkbaar zo’n lange aanloop vergde. Wat werd hier in hemelsnaam onder de pet gehouden!? Eindelijk kwam dan het lang begeerde antwoord binnen, van inmiddels mijn vierde contactpersoon binnen de FDA.

The FDA is responsible for protecting the safety of the food supply. As part of that responsibility, the FDA evaluates the safety of color and food additives. If a food manufacturer wants to use a color or food additive that is not already permitted, the manufacturer first must submit to the FDA a food or color additive petition. The FDA has not received any food or color additive petitions for the use of vegetable carbon (or vegetable ash), and the FDA has not issued any food or color additive regulations allowing its use. Therefore, under the Federal Food, Drug, & Cosmetic Act, vegetable carbon is not an approved food or color additive. Manufacturers wishing to use vegetable carbon (or vegetable ash) in their products may submit a petition seeking authorization for a food or color additive use at any time.

Oké… dus houtskool in voedingsmiddelen is niet toegestaan in de VS, omdat nooit iemand gevraagd heeft of hij het in zijn product mocht stoppen. Het zou vast anders hebben gelegen als Amerikanen net zo dol waren op (trek)drop als Nederlanders. Een beetje teleurstellend was het antwoord wel. Maar ik ben toch maar weer mooi op reis geweest.

5 thoughts on “Trekdrop

  1. Leuk stuk. Maar het zet mij wel aan het denken. Als het enkel voor de kleur is toegevoegd, waarschijnlijk om het op drop te laten lijken, welke kleur heeft trekdrop dan zonder die plantaardige koolstof? Vroeger was trekdrop van Hoepman en is het eigenlijk een soort ‘spekje’. Ik kan mij ook herinneren dat er een tijdje ook een bruine variant is geweest. Waar het mij onderliggend meer omgaat, waardoor ik op je artikel uitkwam; is het schadelijk? Zwart geblakerd vlees van de barbecue is in de beleving meestal ook niet echt gezond.

  2. Dag Tim, dat was ook wat ik me afvroeg. Maar volgens het Voedingscentrum is het niet schadelijk. Ik heb de originele reactie er nog eens bijgezocht:
    ________
    De kleurstof die voor trekdrop gebruikt wordt is plantaardig koolstof. Ook wel bekend als carbo medicinalis vegetabilis, actieve kool en houtskool. Het wordt gemaakt door het verbranden van plantaardig materiaal.

    De zwarte kleurstof heeft als E-nummer E 153. Een stof krijgt pas een E-nummer als de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stof gecontroleerd heeft en veilig vindt. De kleurstof is dus veilig. Het mag in veel voedingsmiddelen gebruikt worden, waaronder in snoep.

    Actieve kool wordt ook wel gebruikt als medicijn, waarbij het een bekende bijwerking is dat je er zwarte ontlasting van krijgt. Dit is een onschuldig verschijnsel. Dat je ontlasting na het eten van (veel) trekdrop zwart van kleur is, komt dus zeer waarschijnlijk ook door de koolstof die er in zit.

    Plantaardig koolstof wordt niet alleen in trekdrop gebruikt als kleurstof, maar zit ook in andere dropsoorten. Wil je weten of het erin zit? Kijk dan op de ingrediëntenlijst van de verpakking.
    ____________

    Ter aanvulling: waarschijnlijk gaat het bij verbrand vlees om andere stoffen die kankerverwekkend zijn, niet om koolstof. Online vind ik de term HCA’s. Zie ook: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/hca

  3. Hallo , waarom iligt de trekdrop bij alle supermarkten niet meer in de schrappen? Ik vindt dat heel gek en niemand heeft een verklaring. Boni, A H, Jumbo, Hoogvliet.
    Graag hoop ik op. Een antwoordt.

    Vr. Gr. Mevr. A.Buree

Laat een reactie achter aan Tim Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vijf =