Jongens, lees toch eens méér dan die kop!

Het is een terugkomende ergernis, en eentje die me steeds vaker overvalt: mensen die niet verder lezen dan de kop. Je zou er nooit achter komen dat ze bestonden als er geen platforms waren als NuJij, Facebook of Twitter. Maar goed, ze lopen dus rond: mensen die alleen de kop van een bericht lezen en daar genoeg aan denken te hebben. Wat de schrijver bedoelt, op welke feiten of overwegingen die zicht baseert? Geen interesse, veel te lang om te lezen, pfff, vermoei me er niet mee. Klikken? Nooit van gehoord. Nee hoor, de reaguurder weet het allemaal zelf toch wel beter. Als een vechthond stort die zich op de mogelijkheid om met zijn eigen, ononderbouwde recht-voor-z’n-raap-weg ideeën te komen. Die lezer wil niets ontvangen, maar alleen zenden. Niet leren maar spuien.

Eigenlijk heb ik mezelf verboden om überhaupt te klikken op reacties op Nu.nl (‘NuJij’). Het levert me niets op, behalve een flinke portie boosheid en irritatie. Maar soms kan ik het niet laten. Ik zie er de grootste gedrochten voorbij komen (naast, gelukkig, ook wel ‘normale’ reacties). De irritatie komt eveneens opzetten als KIJK eens een door mij geschreven lezersvraag+antwoordje op Facebook deelt. Bijvoorbeeld: “Waarom blijven vrouwen niet gewoon langer vruchtbaar?” (Het antwoord lees je hier.) Maar dat antwoord leest de lezer natuurlijk niet. Die begint gewoon te typen, alsof hij zelf geacht wordt de vraag te beantwoorden. “Waarschijnlijk omdat we oorspronkelijk niet ontworpen zijn om ouder dan een jaar of 50 te worden”, denkt ene Patrick. “Precies. “Vroeger” ging je gewoon dood voor je 40e. Nu is dat wel anders”, sluit ene Arjen zich daar bij aan. Henny meldt dat ze gelukkig geen konijn is dat maar eindeloos doorfokt, en Eveliene ziet kans om haar medeleven te uiten met oudere moeders die door de maatschappij verketterd worden. Niemand van hen die het stukje gelezen heeft, gok ik.

Nou is dat nog tot daar aan toe. Dit is een onderwerp zonder consequenties. Erger wordt het wanneer mijn collega Irene een interview met een econoom publiceert in het AD, over de mogelijkheid om geldelijke beloning te bieden voor mensen die bij leven een nier willen doneren. Let wel: de mógelijkheid. Hij overweegt de mógelijkheid. Bij leven, uit vrije wil. Haar genuanceerde interview met voors en tegens en mogelijke oplossingen van de econoom voor morele bezwaren vangt op Twitter reacties als: “Dus ik ben automatisch donor en zullen zij mijn nier gaan verkopen aan de hoogste bieder die de centen heeft”, en “De elitevampiers staan al klaar om ja te zeggen. Pia is alweer nat geworden.” Of deze: “Geen donor worden dus!” Lekker dan. Op niets gebaseerde bangmakerij. Straks gaan mensen zich écht terugtrekken als orgaandonor (na de dood) en wordt mensen op de wachtlijst voor niets de kans ontnomen om een levensreddend orgaan te ontvangen.

Natuurlijk wil ik niemand verplichten om een artikel te lezen. Het kan gebeuren dat iets je niet interesseert. Dat is je goed recht, dan lees je het toch lekker niet. Maar als je niet weet waar het artikel over gaat, hou dan ook gewoon je mond. Jammer dat de doelgroep die ik met dit stukje voor ogen heb deze zin nooit zal bereiken.

2 thoughts on “Jongens, lees toch eens méér dan die kop!

  1. Dat is zeker jammer dat diegene het moeten lezen: zover niet zullen komen.
    Gemiste kans dus….
    Mensen oordelen vaak te vlug helaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + negen =